2012. július 14., szombat

A mesteri cím

A Mesterek Rendjének központja a Westeros déli partvidékén található Óváros (Oldtown) Fellegvárában (Citadel) található, és itt képzik a növendékeket, hogy tanulóidejük leteltével mesterré váljanak, és nemesi házakban szolgáljanak, mint tanácsadó, gyógyító és tanító. 


A mesterek sokoldalúan képzett tudósok, Westeros számos tudományágában jártasak. Rendjük jelképe a mesterlánc, amely különböző fémekből álló láncszemekből áll össze, és amit a mesterek állandóan, még alvás közben is viselnek, emlékeztetve őket, hogy az életük egyetlen célja a szolgálat. A láncszemek anyaga egyben utalás azon tudományterületekre is, amelyekben a mester jártasságot szerzett. Gyakorlatilag mindegyikük képzett a gyógyításban, a matematikában, a hollók kezelésének tudományában, valamint az asztronómiában. Emellett természetesen valamennyien tudnak írni és olvasni, ami Westeros feudális világában korántsem magától értetődő képesség, nem egy olyan lord van, aki nem ismeri a betűvetés tudományát. Ezen kívül vannak mesterek, akik mélyebben tanulmányoztak más tudományágakat, mint például a birtokigazgatást, a hadvezetést, a kovácsmesterséget, illetve egy kis töredékük még a mágia titkait is, ez mind leolvasható a láncukba kovácsolt szemek anyagából. 


Mester akárkiből válhat, nemesből és közrendűből egyaránt, noha értelemszerűen a nemesen születettek komoly előnyben vannak a nemtelenekkel szemben, akiknek döntő többsége semmilyen oktatásban nem részesül gyerekkorában. A tanítványok 8-10 éves korukban kerülnek a Fellegvárba, de elméletileg nincsen korhatára a "beiratkozásnak". A tanítványok számos tantárgyat tanulnak, valamennyit a tudományág egy elismert művelőjétől. Amikor felkészültnek érzik magukat, jelentkezhetnek vizsgára, amelynek sikere esetén megkapják az adott tudományterületnek megfelelő láncszemet. Pontosabban meg nem határozott idejű tanulóidő után, ha a tanítvány már elegendő láncszemet szerzett, mesterlánca megkovácsolásával maga is mesterré válhat. Ennek nincsen megszabott ideje, de minél tehetségesebb és szorgalmasabb egy tanítvány, annál rövidebb idő alatt mesterré válhat (ideális esetben húszas évei elejére).


 A mesterek fogadalmat tesznek, amelyben megtagadják eddigi családjukat, családnevüket (ha volt) elveszítik és lemondanak a gyermeknemzésről is, egyben feltétel nélküli engedelmességet fogadnak annak a családnak, akit később szolgálni fognak. Ezek után az újdonsült mestert a Fellegvár kiküldi egy nemesi házhoz, ahol hátralevő életében szolgálni fog. A mesterek tanítják a ház gyermekeit, ellátják a sérülteket, és tanácsadóként segítik a ház fejét. Ezen kívül gondozzák a házak közötti üzenetváltásokban nélkülözhetetlen hollókat, illetve figyelik a csillagok állását és próbálják előre jelezni az évszakok változását. 


Gyakori, hogy a már rendkívül öreg, és a feladata ellátására kevéssé alkalmas mester mellé egy már tapasztalt tanítványt rendelnek ki, aki az idősebb mester halálakor átveszi a helyét a háznál. 


A Fellegvár működését irányító testület a Mesterek Tanácsa (Conclave), amely valamennyi tudományág legtekintélyesebb művelőjéből áll. őket megilleti a Főmester (Archmaester) titulus, a tanácsban a tudományterületüket jelképező fémből készült maszkot, gyűrűt és pálcát viselnek. 


Különleges státusza van a királyi házat szolgáló Nagymesternek (Grand Maester), akit a Tanács választ ki a legkiválóbb mesterek közül, de a továbbiakban kizárólag a királyi háznak tartozik engedelmességgel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése