2012. július 17., kedd

Királyvár (King's Landing)


Királyvár (King's Landing) a Hét Királyság és egyben Westeros fővárosa. A Feketevíz (Blackwater) folyó északi partján fekszik, pontosan ott, ahol Hódító Aegon először partra szállt a sárkányával, megkezdve Westeros meghódítását. A várost három nagy hegy dominálja, melyek Aegon Targaryen és a két testvére, Visenya és Rhaenys után vannak elnevezve. Egy nagy fal veszi körbe a várost, melyet az Aranyköpenyeseknek (Goldcloaks) nevezett városőrség (City Watch) felügyel. A városból összesen hét kapu vezet ki.

Királyvár a Hét Királyság leglakottabb városa, kb 500.000 személynek ad otthont. Rengeteg ház, kocsma, fogadó és bordélyház található az utak mentén. Az épületek között az utak szélesek és fákkal szegélyezettek, valamint rengeteg elágazó sétány és utca található a város falain belül. Egy nyomornegyede is van a Királyvárnak, az úgynevezett Bolhavég (Flea Bottom).

A Vörös Erőd

A Vörös Erőd (Red Keep) a város királyi kastélya, Aegon hegyén található. Többek közt hét hatalmas dob-toronyból, boltíves termekből, fedett hidakból valamint többszintes várbörtönből áll, mindezt egy nagy fal veszi körül.

Az összes épület sápadt, vörös kőből épült. Az erőd építése I. (Hódító) Aegon uralkodása alatt kezdődött, s I. (Kegyetlen) Maegor uralma alatt fejeződött be. Miután elkészült, Maegor (melléknevéhez illően) mindenkit megöletett, aki a kastély építésén dolgozott, így megőrizve annak titkait.

Maegor Erődje

A Vörös Erődön belül található Maegor Erődje (Maegor's Holdfast), a királyi lakosztályok helye, egy négyzet alakú hatalmas erődítmény, melyet egy 12 láb (~ 3.6 méter) vastag fal és egy vas tüskékkel bélelt száraz árok vesz kerül -- az erődítmény gyakorlatilag egy kastély a kastélyban. Maegor Erődjében található a Királynő Bálterme is, mely megközelítőleg feleakorra, mint a Segítő tornyában található Kiscsarnok.

A Segítő tornya

A Segítő tornyában lakik a "király keze", legmegbízhatóbb tanácsosa. Az itt található Kiscsarnok egy hosszú, boltíves mennyezetű terem több, mint kétszáz személyes ülőhellyel. A torony kihallgatóterme nem olyan nagy, mint a királyé, de myri szőnyegekkel és falikárpitokkal van dí-szítve. A Segítő termének erkélye gyönyörű kilátást biztosít Királyvár városára.

A Nagycsarnok

A Nagycsarnok a király trónterme. Itt található a Vastrónus (Iron Throne), amely I. Aegon parancsára készült, a király összes legyőzött ellenfelének kardjából, amelyeket a király trón formájára kovácsoltatott össze.

Aegon folyton élesítette a kardokat, mert úgy gondolta, hogy egyetlen uralkodó sem ülhet nyugodtan, kényelmesen, uralkodása alatt.

A trón egy egyszintes vasemelvényen található. Egy hatalmas, tölgyből és bronzból készült ajtó vezet be a terembe, mely legvégében található a Vastrónus. A Nagycsarnok maga is hatalmas, több mint 1000 embert tud egyszerre befogadni. A Targaryen királyok uralkodása alatt a falakat nagyobbnál nagyobb sárkányok koponyái díszítették, a bejáratnál voltak a legkisebbek, és a trón mellett a legnagyobbak, ám I. Robert Baratheon ezeket faliszőnyegere cseréltette.

A Nagycsarnokba tartják a fontosabb gyűléseket, valamint a Király (adott esetben a Segítője) itt hallgatják meg a pornép panaszait, kívánságait.
Egy kisebb terem található a Nagycsarnok mögött, itt szokott összeülni a Király Kistanácsa, kisebb-nagyobb ügyek megvitatása érdekében. A teremben egyetlen hosszú asztal található 8 székkel: egy a királynak, és egy-egy a kistanács hét tagjának. A bejárat mellett egy nagy ablak található, melybe bele van vésve a Hét Hitének emblémája, a hétágú csillag.

Az utcák

Királyvárnak rengeteg specifikus utcája van, különböző utcákra adott céhek mesteremberi csoportosultak. Így például az Acél utcáján (Street of Steel) csak a kovácsok laknak, itt lehet mindenféle kardot, pácélzatot és egyéb, lovagok számára fontos kelléket megvásárolni, míg a Selyem utcáján (Street of Silk) a bordélyházak és az örömlányok tanyáznak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése