2012. július 18., szerda

Deres (Winterfell)


Deres (Winterfell) az Észak legfontosabb kastélya, a Stark-ház székhelye és ősi hazája. A Stark család innen uralta évezredeken át az Északot, kezdve Építő Brandonnal, Winterfell legendás építőjével, aki óriások segítségével húzta fel a hatalmas kastélyt. Winterfellt két masszív gránit fal veszi körbe, melyek közt egy terjedelmes árok található. A külső fal 80 láb (~ 25 méter), a belső fal viszont több, mint 100 láb (~31 méter) magasan áll.


Deresnek két része van: egy régebbi, valamint egy újabb része. Amint a régebbi tornyok veszélyessé váltak, a Stark-ház újabb tornyokat, épületeket húzott fel a régi mellé, így a vár egy burjánzó, szerteágazó kastéllyá vált, rengeteg félig, vagy akár egészen romba dőlt toronnyal a falain belül.


Deres forró forrásokra épült, s ez a folyamatos ellátású forró víz van a kastély falaiba vezetve, így az évekig tartó zord északi telek alatt is elviselhető hőmérséklet van a rideg termekben. A legmelegebb szoba Winterfell úrnőjének a szobája, melyet a nyár alatt nem is kell fűteni. Mélyen a kastély alatt egy többszintes kripta van, ahová a Stark család a halottaikat temeti. Halála után minden családtag kap egy kő hasonmást a sírja fölé, a férfiak pedig magukkal viszik kardjukat, hogy egy gonosz szellem se zavarja meg örök nyugalmukat.


A kastély területén egy istenerdő (godswood) is található, ahol a régi istenekhez lehet imádkozni. Az istenerdő három hektár régi erdőből, többnyire sentinel, tölgy és vasfákból áll, melyek közepén egy arccal ellátott varsafa található. Az istenerdő rögtön Deres mellett található, egy kapu vezet át a kastély mozgalmas belsejébő a régi istenek imahelyéhez. Az istenerdő három hektárnyi területe ember által megváltoztatlanul áll már évezredek óta. Eddard Stark gyakran keresi fel itt a régi isteneket, s hosszasan imádkozik.


Deres legrégebbi része az istenerdő túlsó szélén található Első Erőd (First Keep), egy kerek vár, melyet már nem használnak. A torony körül található a Starkék hűséges szolgáinak a temetője. A torony tetején vízköpők találhatóak.


Deres a Kingsroad mellé épült, mely Királyvártól (King's Landing) egészen a Falig tart. Két kapu vezet ki a kastélyból, egyik a Farkaserdőre (Wolfswood), a másik a Kingsroadra nyílik. A kastélyon kívül egy kisebb település, a téli város található, mely a nyári évek alatt többnyire elhagyatottan áll, de amint a tél felüti a fejét, azonnal megtelnek a házak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése